Monday 28 January 2013

Majalah Wanita


Chef Pastri, Rukedi Yajid @ Aziz atau lebih mesra dengan panggilan Chef KD ini cukup mesra orangnya. Walaupun baru pertama kali bersua muka, keserasian begitu cepat terjalin. Bermacam-macam cerita mahu dikongsi terutama tentang petua-petua menghasilkan resipi pastri yang enak-enak.
Kesempatan bertemu dengannya di Sunway Putra Hotel Kuala Lumpur sewaktu sesi penggambaran resipi langsung mem buka peluang untuk menemu ramah nya. Chef KD pula tiada masalah untuk memberikan sepenuh kerjasama. Setiap persoalan yang diutara kan akan dijawab nya dengan penuh keikhlasan.
Lulusan Ijazah Seni Kulinari dari Universiti Teknologi Mara (UiTM), Shah Alam ini tidak pernah terfi kir yang dirinya akan melangkah sejauh ini. Cuma sewaktu kecilnya, dia cukup setia membantu ibunya di dapur.
Ibunya yang tinggal di Kelantan bekerja sebagai tukang jahit dan sesekali mengambil tempahan biskut dari masyarakat setempat. Semua itu dilakukan demi menam pung kehidupan keluarga yang serba sederhana.
Daripada situlah dirinya mula berjinak-jinak dalam dunia pastri iaitu pembuatan kek dan biskut sehinggalah dirinya mampu meraih kecemerlangan dalam kerjayanya pada hari ini. Sebaik sahaja tamat pengajian, dia diterima bekerja di Renaissance Kota Bharu Hotel, Kelantan.
“Hampir lima tahun saya di sana. Waktu itu, impian untuk mencari sesuatu dalam hidup sentiasa menebal dalam diri. Tapi hasrat itu terhalang kerana keluarga lebih senang andai saya bekerja dekat dengan mereka di Kota Bharu.
“Tapi dalam diam, saya minta juga kerja di Putrajaya Marriot Hotel. Rupanya permohonan dalam diam itu telah diterima dan saya dipanggil untuk mendaftarkan diri di sana.
“Dalam pada itu, saya menanamkan azam yang kuat dalam diri untuk mencapai impian yang saya hajatkan. Dari Putrajaya saya melompat ke One World Hotel dan akhirnya ke Sunway Putra Hotel Kuala Lumpur.
“Saya juga bermula dari bawah, mula-mula menjawat commis, demi chef, chef de partie, senior chef de partie kemudian, pembantu pastri dan akhirnya bergelar pastri chef dengan mempunyai 10 orang kaki tangan di bawah saya,” ceritanya tentang sejarah kehidupan.
Bukan Jalan Cipta Nama
Kejayaan yang paling manis dalam kerjaya Chef KD pastinya menerusi hasil rekaan penuh kreatif hiasan kek coklat langsung mengangkat dirinya sebagai ‘The Most Creative Chocolate Cake’ dalam pertandingan Kejohanan Kek Coklat ke-5 yang berlangsung di Great Eastern Mall baru-baru ini. Kek yang dihasilkan itu dinamakan ‘Chocolate Cempedak Ecstacy’.
“Kalau diikutkan saya sebenarnya tidak mempunyai masa untuk bersiap sedia dalam pertandingan tersebut. Saya hanya mempunyai tempoh dua minggu untuk memikirkan kek coklat yang akan dipertandingkan. Sebab itulah tumpuan amat penting sekali.
“Saya perlu banyak berimaginasi bagi menghasilkan karya terbaik. Sememangnya kemenangan itu telah membuka jalan untuk saya mencipta nama dalam industri ini. Dari situ juga saya tahu dimanakah kekuatan yang ada dalam diri saya,” tambahnya yang turut mendaftarkan diri dalam Persatuan Chef Malaysia.
“Sebelum ini saya pernah menyertai pertandingan seumpamanya tetapi saya sekadar menduduki tempat kedua. Getir untuk menerima hakikat itu, namun saya tabahkan hati dan tetapkan sasaran yang saya pasti mampu meraih pingat emas pada masa akan datang. Syukurlah apa yang disasarkan itu tercapai juga,” tambah anak kelahiran Kelantan ini.
Dirinya sentiasa memasang impian untuk bertanding ke peringkat yang lebih besar misalnya di luar negara. Pastinya apa yang dihajatkan itu akan menjadi kenyataan andai mendapat sokongan pihak majikan. Dalam pada itu, Chef KD sentiasa berusaha meningkatkan diri agar dirinya dapat menggenggam apa yang dihajatkan itu.
Tidak Malu Bertanya
Menurutnya lagi, dalam pada menuntut ilmu agar mahir memasak, dirinya sentiasa mengikut tunjuk ajar gurunya yang dinamakan Sifu George Cum. Melalui gurunya itulah, Chef KD belajar tentang banyak perkara, bukan sahaja tentang dunia masakan malah soal disiplin diri, perancangan, kemahiran dan pengurusan kerjaya.
Chef KD tidak pernah malu bertanya ataupun belajar tentang suatu ilmu baru. Baginya untuk berjaya sikap itulah yang perlu ada dalam diri. Berpersatuan juga banyak membantunya untuk mengetahui perkembangan terkini dunia pastri dan yang saling berkaitan. Pertemuan dengan chef-chef lain di dalam persatuan membolehkan mereka saling berbincang dan bertukar pandangan.
“Sememangnya saya seorang yang kuat bekerja. Saya akan masuk seawal 7 pagi dan hanya akan pulang pada jam 10 malam. Saya agak cerewet dan teliti dalam setiap hasil kerja.
“Apabila kakitangan saya hasilkan sesuatu, saya akan pastikan apa yang mereka buat itu menepati standard yang saya tetapkan. Adakah masakan itu enak rasanya, cantik hiasannya dan sebagainya. Selagi belum puas hati, selagi itulah saya akan minta mereka buat sampai menepati apa yang diinginkan,” terangnya.
Dalam pengurusan di bahagian pula, katanya dia telah membahagikan kakitangan kepada dua kumpulan iaitu kumpulan A dan B. Setiap kumpulan mempunyai ketua yang akan melaporkan terus kepada dirinya.
“Ianya perlu dilakukan sedemikian agar perjalanan tugasan dapat dilaksanakan dengan lancar,” luah pemuda berusia 34 tahun yang masih belum mendirikan rumah tangga ini lagi.
Meskipun satu ketika dulu kerjaya di ibu kota tidak disenangi oleh keluarga namun kejayaannya kini memberi kebang gaan kepada ahli keluarganya di Kelantan. Pastinya untuk sampai ke tahap sekarang ini memerlukan usaha gigih yang berterusan dari seorang lelaki muda sepertinya. Semoga Chef KD berjaya mencapai apa yang dicarinya selama ini.

No comments:

Post a Comment